Home > Teamverslagen > Teamverslag 2014

Verslag 2014

11 Februari 2014: Afgelopen zondag zijn wij met een groep van 7 vrijwilligers vertrokken naar de Dominicaanse republiek, om de mondgezondheid van kinderen van het platte land op scholen te bevorderen en te behandelen. Na een lange reis zijn wij aangekomen in ons hotel in Puerto Plata. Vandaag hebben we de eerste school bezocht. We hebben de kinderen behandeld en er zijn er veel pijnklachten verholpen bij deze kinderen die niet mogelijkheid hebben een tandarts te bezoeken. De kinderen hebben poetsinstructies en -voorlichting gekregen, zodat zij dit zelf ook kunnen bijhouden. Het was een vermoeiende maar indrukwekkende dag. Vanavond gaan we lekker eten met elkaar, om morgen weer vol goede moed meer kinderen te kunnen behandelen.

13 Februari 2014:  De eerste dagen in de Dominicaanse Republiek zitten erop. De eerste school met 200 kinderen is klaar. Ze hebben allemaal een poetsinstructie gehad en zijn gecontroleerd. Een aantal gebitten zag er heel goed uit. Dan zie je toch dat het preventieprogramma werkt. Maar als er dan weer een bus toeristen langs komt en de leraren het doodgewoon vinden dat de kinderen dan kilo’s snoep krijgen, dan gaan je haren wel overeind staan… Dus ja, ook nog voldoende gebitten hier met heel veel grote gaten en ontstekingen. De meeste slechte kiezen hebben we eruit getrokken, een aantal konden we nog vullen. Zonder licht en een afzuiger is dat een grote uitdaging! Gelukkig heb ik van Tim een accu-boor kunnen lenen zodat we niet alles met de hand hoeven schoon te maken. Alle spullen zitten weer in de opbergdozen, klaar om morgen op de nieuwe school uitgepakt te worden!

 

16 Februari 2014: Marion Ornee, onze tandarts, schrijft; De eerste werkweek zit erop! De tweede school die we bezocht hebben, lag vlakbij een krottenwijk naast de vuilnisbelt. Veel arme mensen wat aan de gebitten van de kinderen ook duidelijk te zien was. Helaas hebben ze vaak nog wel geld om lolly’s te kopen in de pauzes. Veel werk voor ons dus maar ook veel kindjes van de pijn af geholpen. Uit de praktijk heb ik alle fluitjes uit de speelgoedbakken meegenomen omdat we gek werden van de herrie. De kinderen hier waren er erg blij mee, wij wat minder.. We waren in 1 dag klaar op deze kleine school dus hebben nu geen last meer van de fluitjes!
De derde school die we bezocht hebben doet het echt heel goed. Van de 85 kinderen hoefden er maar 12 behandeld te worden. De juffen hebben het preventieprogramma de afgelopen jaren heel goed opgepakt en controleren dagelijks het poetsen van de kinderen. Alleen bij de kinderen die nieuw zijn op school zagen we nog veel gaatjes.
Maandag gaan we weer verder met behandelen in een kliniek vlakbij een school. Maar ook daar zijn de omstandigheden waarschijnlijk primitief. We gaan het zien!

Ook 2014 heeft dus weer een goed resultaat gekend. Het bestuur van Bocas Sanas Holanda-Maimon wil hierbij de vrijwilligers Hendrike Landman, Lisanne Brouwer, Annelies Walkers, Miranda Bruinenberg, Marion Ornee, Patricia Ramonet y Lort, Selma Burrekes bedanken voor hun inzet. We hopen met hun bevindingen het volgende project weer te kunnen verbeteren.