Home > Nieuws > Voorlichting en scholen zijn weer open.

Na een zomerverblijf in Nederland keer Cristina begin september weer terug naar de Dominicaanse Republiek en hervat zij de werkzaamheden van Bocas Sanas weer.

De scholen zijn weer open en kunnen bezocht worden. Er kan weer op school gepoetst worden, de poetsbakken en watervoorzieningen worden nagekeken, er wordt voorlichting gegeven en veel tandpasta en tandenborstels uitgedeeld.

Cristina doet op een aantal scholen weer mondcontroles en constateert dat de mondgezondheid van de jonge kinderen best goed ( gebleven) is. Helaas blijkt dat de oudere kinderen een veel slechtere mondgezondheid hebben na de thuis periode van anderhalf jaar. Hun tanden en kiezen hebben duidelijk geleden onder het feit dat het schoolpoetsen niet plaats kon vinden. De dagelijkse poets routine was weg en is door vele niet thuis doorgezet.

Er is veel tandbederf en er zijn veel elementen die niet meer gevuld kunnen worden maar waar alleen extracties nog mogelijk is. Voor al deze kinderen wordt een verwijzing gemaakt voor bezoek aan een tandarts in het centro sanitaria in Puerta Plata ( behandeling voor klein bedrag) of voor een bezoek aan de clinique in Maimon waar op maandag Cristina altijd werkt en gratis de kinderen van onze scholen behandeld.

 

 

Standaard bij de tandheelkundige voorlichting van Bocas Sanas  wordt ook zeep verstrekt en instructie gegeven over het handen wassen.  Altijd al belangrijk maar in deze tijden van corona is het handen was protocol weer aangescherpt.

Om de ruimte om “onze “scholen netjes te houden is het belangrijk dat de vuilnis in bakken gedaan wordt en opgehaald wordt. Dit is niet op elke afgelegen school vanzelfsprekend.

 

 

Bocas Sanas heeft een vuilnis vat ( foto blauwe ton) gedoneerd aan een school en er is nu geregeld dat er elke week een vuilniswagen langs de school gaat om de bak te legen.