Home > Teamverslagen > Teamverslag 2013

Verslag werkweek 2013

Het vijfde Bocas Sanas project is afgerond, een terugblik…

Op zondag 3 februari jl. vertrok het  vrijwilligersteam naar de Dominicaanse Republiek.  De voorbereiding in Nederland bestond dit keer niet alleen uit bijeenkomsten maar ook een cursus ART, gegeven door de heer J.O. Frencken, en een spoed cursus assisteren en ook een aantal Spaanse lessen. Cristina Doorman, onze voorzitster, heeft de voorbereidingen in de regio Maimon gedaan.  Scholen werden voorbereid op onze komst, kinderen gescreend zodat de behandelingen gelijk gestart konden worden. Vervoer,  om de kinderen van school op te halen en naar de kliniek te brengen werd van te voren geregeld. Ook zijn de poetsbakken op de scholen verbeterd.

Op maandag 4 februari  startten we dan met het hele team, van maar liefst 14 vrijwilligers. Het  team bestond uit de mondhygiënisten; Jorien Kiewiet, Selma Burrekers, Agatha Rypma, Nicolette Hooijschuur en  Cristina Doorman . Tandartsen; Jan Willem van Tiel, Anke van der Meulen, Robert Slootmeakers en Mariëlle van der Schoof. Assistenten; Annika van Dijk, Zwaan Miedema en Aafke van der Meulen.  En onze onmisbare tolken Mayra Nouel en Joël Feliz maakten de groep compleet.

Dit jaar lag het accent vooral op de evaluatie van het gebruik van de poetsinstallaties op school en het afronden van de behandelingen. Cristina had het poetsen op de scholen al in kaart gebracht. Nu aan ons de taak te evalueren en bij te sturen. Het blijkt dat je weer veel kunt leren van de leerkrachten in onze regio’s. De strenge directrice van school  Loma de La Bestia laat de kinderen rustig 3 kilometer naar huis lopen om hun tandenborstel op te halen. Hier werd dus streng gecontroleerd op de aanwezigheid van de tandenborstels. Proeftubes, verstrekt door Colgate, moesten gelijk bij de juf ingeleverd worden, zodat zij een mooi voorraadje had de komende maanden door te komen. Weer een mooi voorbeeld van goede organisatie voor de andere scholen.

Kinderen  uit de regio Maimon die een behandeling nodig hadden, werden doorverwezen naar de kliniek van stichting Candida Minaya in Maimon. In de kliniek  hadden we de luxe van elektriciteit zodat de behandelingen vlot verliepen. Kinderen uit dorpen Las Avispas en  Los Caños werden met een busje opgehaald en weer terug naar hun school gebracht.   Kinderen  uit de dorpen Loma de la Bestia en Maggiolo werden op school behandeld. Net als vorig jaar werd een lokaal ingericht als tandarts praktijk. Voor zover het mogelijk was, zijn caviteiten met de ART methode behandeld. Die methode is wel arbeidsintensief.

Onze vrijwilligers waren zeer bekwaam in het werken met kinderen. Met behulp van onze tolken werden de kinderen gerust gesteld, wat een positieve invloed had op de uitvoering van de behandelingen.

Het tandartsenteam uit Santiago kwam  op zondag 10 februari weer een hele dag vrijwillig helpen met tanden en kiezen trekken en gaatjes vullen in de kliniek van Maimon. Zo’n 250 mensen zijn op deze zondag behandeld. Voor de toekomst willen we hier graag meer structuur in brengen.

Afgelopen jaren hebben 6 scholen in de regio Maimon van Stichting Bocas Sanas Holanda-Maimon een poetsbak gekregen met overkapping en waterleiding.  Dat kregen ze niet zomaar cadeau. Het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst door de directie van de school, een afgevaardigde van de ouders en bestuurslid van stichting Bocas Sanas Holanda-Maimon, moet er voor zorgen dat er ook daadwerkelijk gepoetst gaat worden, elke dag. De overeenkomst bekrachtigt de volgende stellingen: 1. Door één keer per dag 2 minuten met de kinderen te poetsen met fluoride tandpasta, verbetert de mondgezondheid van de kinderen. 2. Een kind zonder kiespijn is een betere leerling. 3. Er is minder schoolverzuim. Op deze manier kan de school bijdragen aan een betere algemene gezondheid van het kind en dus aan ook een betere toekomst.

Sinds   2011 werkt stichting Bocas Sanas samen met Colgate. Colgate ondersteunt ons project door 4 keer per jaar onze scholen te voorzien van tandenborstels en tandpasta.  Stichting Bocas Sanas heeft de opdracht een rapport in te leveren van onze werkzaamheden aan Colgate.

Elk jaar wordt bijgehouden hoeveel kinderen er worden gecontroleerd en behandeld. Met onze resultaten willen we aantonen dat dagelijks dat poetsen op school ervoor zorgt dat er minder gaatjes ontstaan. Met deze gegevens kan Stichting Bocas Sanas naar de overheid  om het poetsen op school te promoten.

We hebben met een voldaan gevoel de werkweken beëindigd. Zo’n 600 kinderen zijn gecontroleerd en behandeld.  Het bestuur van Bocas Sanas Holanda-Maimon wil hierbij de vrijwilligers Jan Willem, Zwaan, Anke, Aafke, Jorien, Joël, Mayra, Annika, Robert en Mariëlle  bedanken voor hun inzet. We hopen met hun bevindingen het volgende project weer te kunnen verbeteren.

We bedanken ook

 • Dra. Irma Mauriz  van Colgate voor de ondersteuning elke 3 maanden onze scholen te voorzien met borstels en tandpasta.
 • De tolken; Andrea Nolasco, Lionel en Paula Beard
 • Henny van Ginkel voor alle voorbereidende activiteiten en ondersteuning.
 • Niels Rodriguez, onze geweldige chauffeur, voor alle hand- en spandiensten.
 • Valentin Vasquez en Rafaela Gonzalez, begeleiders van de kinderen op school.
 • Carlos Cabrera, voor de constructie van de poetsbakken
 • Mr. Viriato Sousa, manager en onderdirecteur van hotel Riu Merengue voor zijn flexbiliteit met Bocas Sanas.
 • Het personeel van het restaurant en de keuken van Riu Merengue voor het verzorgen van de lunchpakketten en het drinken tijdens de werkdagen.
 • Stichting DHIN voor hun advies en enthousiaste hulp
 • Bertha  en Loides voor de Spaanse les
 • De coöperatie van CESPAS Santiago
 • Al onze sponsors!

 

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van Stichting Bocas Sanas Holanda-Maimon

Cristina Vasquez-Doorman

Lievia van Holderbeke

Nicolette Hooijschuur

Selma Burrekers