Home > Teamverslagen > Teamverslag 2011

Verslag 2011

Onverminderd positief!  9 Februari 2011

Maimón, woensdag 9 februari. Vanuit de wachtruimte van de kliniek zetten we dit stukje voor de nieuwsbrief op papier. De tweede werkweek is al weer een paar dagen oud en nog steeds wordt er hard gewerkt door het team, zowel in de kliniek als op de scholen. De toestroom van kinderen uit de dorpen is goed op gang gekomen. Dinsdag hadden we een recorddag in de kliniek, met 65 behandelingen. Veel kiesjes trekken, maar ook andere en gecompliceerde behandelingen. Het ging om kinderen van scholen die nog niet eerder werden bezocht. We hopen natuurlijk dat de docenten het poetssysteem mee gaan uitdragen en dat ook op deze scholen het cariësprobleem flink wordt teruggebracht.

Het is warm, zowel binnen als buiten. Het team begint ’s ochtends vroeg in de kliniek, en werkt daar de dag door om alle patiëntjes te kunnen helpen. Vandaag wordt nog een groep verwacht uit een dorpje in de omgeving, morgen zullen nog veel kindjes komen en omdat vandaag de laatste schooltjes worden bezocht zal vrijdag- ochtend mogelijk nog een aantal volwassenen worden behandeld. Ook op de scholen is het soms afzien voor het team. Maar de voldoening na een dag werken maakt zoveel goed. Jettie en Ineke werkten deels in de dorpjes, deels in de kliniek. Ze hebben veel volwassenen kunnen controleren. Het blijkt dat naast een hoge suikerspiegel ook hoge bloeddruk een veel voorkomend probleem is.

heeft met het hotelmanagement afgesproken dat we woensdag avond in de lobby van het hotel gasten mogen informeren over het werk van Bocas Sanas. Voor ons is het belangrijk om hotelgasten te informeren dat ze bijvoorbeeld op excursies en bij bezoeken aan dorpjes de kinderen beter geen snoep kunnen geven, maar bijvoorbeeld een stukje fruit, een pen, een ballon of iets dergelijks. En.. hoewel dit hotel all inclusive is, hopen we stiekem toch dat er mensen zijn die hun portemonnee bij zich hebben en deze willen trekken voor Bocas Sanas. De tijd vliegt. We werken onverminderd enthousiast nog een paar dagen stug door. Maar de vermoeidheid en soms ook de emoties, zijn er nu ook wel. Een deel van de groep gaat zondag naar huis. Een ander deel blijft nog hier voor een aansluitende vakantie. De laatste nieuwsbrief over ons project 2011 versturen we daarom waarschijnlijk eind maart, als we in Nederland dit project 2011 hebben geëvalueerd. Vanaf deze plaats bedanken we iedereen die vanuit Nederland met ons heeft meegeleefd en die ons heeft gesteund, in woord en ook in daad. Het was een geweldige steun en motivatie voor ons om de reacties op de nieuwsbrief te lezen.

 

 

 

en dan nog… het werk van Jettie van Assendelft en Ineke Rood

 

Natuurlijk is het doel van Bocas Sanas het verlenen van tandheelkundige zorg aan kinderen in de Dominicaanse Republiek. Ook andere zorg kan worden geboden en blijkt ook zeer welkom te zijn. In de slipstream van het tandheelkundige team is in 2011 Jettie van Assendelft, specialist ouderengeneeskunde, meegereisd naar Maimón. Zij heeft samen met verpleegkundige Ineke Rood ondersteuning verleend aan volwassenen waarbij o.a. gescreend werd op diabetes. Diabetes is een veelvoorkomende ziekte in de Dominicaanse Republiek. Jettie van Assendelft heeft een kleine 200 mensen kunnen screenen. Daarvan is 23% vanwege diabetes of hoge bloeddruk voor verdere behandeling doorverwezen naar een Dominicaanse arts. Zij kon zelf 21% behandelen met de beschikbare middelen.

Van de gescreende mensen had 9% een vorm van diabetes, voor sommigen was er een serieus  gezondheidsrisico. Jettie heeft samen met Ineke Rood dus ook prima werk kunnen doen in Maimón.

Ineke en Jettie (r) in de kliniek

Eerste week is succesvol verlopen, 5 februari 2011

Wat ontvingen we veel leuke reacties op de eerste nieuwsbrief. Dank daarvoor! Fijn dat de activiteiten in Maimón door zoveel mensen worden gevolgd.

De tijd vliegt. De eerste werkweek zit er alweer op. Er is hard gewerkt en de resultaten geven veel voldoening. Er werden scholen bezocht in de omgeving van Maimón en in de kliniek werden kinderen en volwassenen behandeld. Hoe bijzonder die scholen soms zijn, lees je in het dagverslag dat Nicolette stuurde. Mijke vertelt in deze nieuwsbrief over haar werkdag in de kliniek. Mijke stuurde ook mooie foto’s. Cristina had een ontmoeting met Colgate, dat ook een tandpreventie-programma voert. Jettie en Ineke reisden deze week mee met de ambulante groep. Zo konden zij in de provincie voorlichting geven over diabetes , controles uitvoeren en wonden behandelen.

Morgen vliegt Tina naar Puerto Plata, om aan te sluiten bij de groep. Ook hoopt Anne Hendrike dan te arriveren. Zij is een vriendin van Cristina en zeer betrokken bij het werk van Bocas Sanas. Anne Hendrike gaat volgende week ook meehelpen. De volgende nieuwsbrief komt dus vanuit Maimón.

Hasto pronto

 

 

Verslag van de eerste dag in Maimón, 31 januari 2011

 

Maandagochtend. Na een goede nacht in het hotel vertrekken we naar Henny en Domingo. We worden er net als vorig jaar warm welkom geheten. Henny is onze Nederlandse contactpersoon ter plaatse. Zij is oprichter van de stichting Candida Minaya. Henny runt de plaatselijke kliniek. Haar werk is ontzettend belangrijk in de regio.

Dan gaan we naar de kliniek. We maken onze werkruimte schoon en richten deze in met de materialen die eerder met de container zijn aangekomen en die er nog zijn van ons vorige bezoek. Veel dozen worden uitgepakt. Alle bruikbare materialen bergen we op volgens een logisch systeem. Dat maakt ons het werken de komende weken efficiënter. Het instrumentarium wordt gesteriliseerd. Ontzettend blij zijn we met alle tangen en hevels die we cadeau kregen van Nederlandse tandartsen. Paul zorgde voor een professioneel afzuigapparaat voor in de kliniek. Met z’n allen zijn we er even stil van. En al die pastas en borstels die werden ingezameld via ondermeer leveranciers, collega-mondhygiënisten en collega’s van Tina bij de provincie Fryslân: het is groots! Met zoveel support moet ons werk hier wel vruchten afwerpen.

In de pauze bezoeken we een schooltje in de buurt van de kliniek. In 2010 werkten we op deze school aan gebitscontroles en voorlichting en we sponsorden de bouw van een poetsbak. Nu zien we met eigen ogen dat het een succes is geweest. De school heeft de gebitsverzorging serieus opgepakt en de poetsbak wordt trouw gebruikt. Een geslaagde actie. De middag gebruiken we voor voorbereidingen voor de komende dagen.

Een van onze vrijwilligers is Jettie. In Nederland is zij werkzaam als verpleeghuisarts. Jettie is meegereisd om gedurende de werkweken van Bocas Sanas aandacht te besteden aan diabetes, een ziekte waaraan veel, vooral oudere Dominicanenen lijden. Jettie doet dit niet alleen, ze krijgt ondersteuning van Ineke. Ineke is de echtgenote van Paul. Ineke is als verpleegkundige breed inzetbaar. We maken graag gebruik van haar expertise en kunde. Al tijdens het eerste uur is het raak voor Jettie en Ineke: ze komen in contact met een diabetes-patiënt met vergevorderde necrose in het onderbeen.

De komende dagen reizen Jettie en Ineke mee met de ambulante groep, de regio in. We houden jullie op de hoogte.