Home > Projecten

Het werk van Bocas Sanas Holanda-Maimón bestaat uit meerdere componenten:

 • De werkweken: de twee-weekse periodes waarin de Nederlandse vrijwilligers preventieve en curatieve zorg verlenen in samenwerking met de lokale partners, waaronder het Ministerie van Volksgezondheid. Meer informatie, in de vorm van de verslagen van de teams over hun werkweken, vindt u hier.
 • De schoolpoetsinstallaties: Voorbereiding, bouw en begeleiding / monitoring van de installaties waar kinderen hun tanden dagelijks kunnen poetsen.
 • De nazorg: Regelmatige bezoeken voor begeleiding en aanvullende voorlichting, controle van het gebruik van de installaties en levering  van tandpasta en tandenborstels, totdat de scholen en ouders hier zelf voor kunnen zorgen.
  Een kaart met de scholen vindt u hier.
 • Bewustwording van toeristen die de scholen bezoeken, de begeleidende gidsen en het Ministerie van Toerisme, van de schade aan de orale gezondheid van de kinderen, veroorzaakt door de veel voorkomende verdeling van snoepgoed door de toeristen. Deze bewustmaking gebeurt door aankondigingen in de scholen en via een dialoog met scholen, gidsen en het Ministerie van Toerisme om alternatieven te bevorderen voor het verspreiden van snoep, zoals een donatie aan de school.
 • Adoptie van het Fit for School systeem, aangepast aan de Dominicaanse omstandigheden, door de Dominicaanse overheid. Dit gebeurt via de zusterstichting Bocas Sanas América Latina.
  Een PDF van het Bocas Sanas evaluation report, Bocas Sanas: Hacia una mejor salud bucal de la niñez dominicana (geheel in het Spaans!), met aanbevelingen voor de Dominicaanse autoriteiten om het Fit for School-systeem over te nemen, vindt u hier.
  Een eerdere, minder uitgewerkte versie van het rapport in het Nederlands vindt u hier.